Ανάφη Περιήγηση – Ιστορία

Ανάφη Περιήγηση – Ιστορία

Ένας μικρός παράδεισος, μια ανάσα γαλήνης, ένα μικρό αυθεντικό νησί, ανέγγιχτο από το κύμα μαζικού τουρισμού, ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν ήρεμες και χαλαρωτικές διακοπές.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων.
Στα ανατολικά συνορεύει με τα Δωδεκάνησα και στα νότια με την Κρήτη, ενώ το πλησιέστερο σε αυτή νησί είναι η Σαντορίνη.

Παρθένες παραλίες με χρυσαφί αμμουδιές και πεντακάθαρα νερά, ήρεμα τοπία με διάσπαρτα ξωκλήσια, όμορφα σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του μικρού και ήρεμων τόνων νησιού

Με έκταση 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου και μήκος ακτογραμμής 32 χιλιομέτρων, χαρακτηρίζεται από τριγωνικό σχεδόν σχήμα και περιβάλλεται από 4 ακατοίκητες νησίδες.
Στο κέντρο του νησιού υψώνεται ο ορεινός όγκος Βίγλα

Ανάφη Περιήγηση – Ιστορία

Πρωτεύουσα είναι η Χώρα της Ανάφης και λιμάνι ο Άγιος Νικόλαος (ή Γιαλός) που βρίσκεται στους πρόποδες ενός απόκρημνου βράχου και κοσμείται από το ομώνυμο εκκλησάκι.

ΧΩΡΑ ΑΝΑΦΗΣ

Η Χώρα η πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται χτισμένη σε ύψος 260 μέτρων και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από τον Άγιο Νικόλαο το λιμάνι του νησιού.

Χαρακτηρίζεται από στενά σοκάκια που οδηγούν στο Βενετσιάνικο Κάστρο, παραδοσιακά σπιτάκια και εκκλησάκια που χαρίζουν ένα ιδιαίτερο χρώμα.
Στη θέση Καστέλι σώζονται μερικά λείψανα αρχαίας πόλης.
Αξίζει να επισκεφθείτε τις όμορφες εκκλησίες του Αγίου Χαραλάμπους, της Κοίμησης, του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του Κάστρου.
Στη θέση Καταλυμάτσα υπάρχουν κάποια αρχαιολογικά ευρήματα σχετιζόμενα με τον Απόλλωνα.

Στην κορυφή του λόφου Κάλαμος δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, μονόχωρος τρουλιαίος ναός που περιβάλλεται από λίγα κελιά και μία μικρή δεξαμενή.
Πρόκειται για ένα πανύψηλο και απόκρημνο βράχο, απρόσιτο από ξηρά και θάλασσα, ο οποίος έπαιξε και ρόλο καταφυγίου παλαιότερα εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών.
Στη Χώρα της Ανάφης θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καταστήματα

Ανάφη Περιήγηση – Ιστορία

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ανάφη Περιήγηση - Ιστορία

Οι παραλίες του νησιού είναι μοναδικές με πεντακάθαρη θάλασσα και ιδεώδεις για τους λάτρεις του ερημικού τοπίου και της χαλάρωσης.

Ξεκινώντας από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα θα συναντήσετε το Κλεισίδι.
Πρόκειται για ένα γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό με μεγάλη αμμουδιά που αγναντεύει τις νησίδες Παχιά, Μακρά και Φτενά.
Στον οικισμό λειτουργούν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες.

Στη συνέχεια θα συναντήσετε το Κατσούνι, τη Φλαμουρού και το Μικρό Ρούκουνα, ερημικές ακτές με κατάξανθη αμμουδιά και πεντακάθαρη θάλασσα.

Η πιο γνωστή και δημοφιλής αμμουδερή παραλία της Ανάφης θεωρείται ο Μεγάλος Ρούκουνας μήκους 400 μέτρων, όπου επίσης θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Άλλες μικρότερες αλλά εξίσου μαγευτικές ακτές είναι ο Μέγας Ποταμός με βότσαλο που αγναντεύει στον Κάλαμο καθώς και η αμμώδης παραλία των Αγίων Αναργύρων περιβαλλόμενη από απότομα βράχια με στολίδι της το ομώνυμο ξωκλήσι.

Οι Πρασιές βρίσκονται κάτω από τη σκιά του Καλάμου και είναι μία ωραία ακτή με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι.

Ο Λιβοσκόπος εκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και χαρακτηρίζεται από κατάξανθη αμμουδιά.

Άλλες όμορφες παραλίες είναι ο Άγιος Γεώργιος ή Βρύση με βράχια και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, το Κυπαρίσσι με ηφαιστειογενή άμμο και πετρώματα και η απολύτως ερημική Βάγια με χοντρό βότσαλο ιδεώδης για χαλάρωση.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα πανηγύρια και οι θρησκευτικές γιορτές κρατούν ξεχωριστή θέση στη ζωή των κατοίκων της Ανάφης.
Από αυτές εξέχουσα θέση κρατά η γιορτή της Παναγίας που πραγματοποιείται στη Μονή της Καλαμιώτισσας στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Επίσης κάθε Αύγουστο διοργανώνοται εκθέσεις λαογραφικού περιεχομένου και φωτογραφίας στη Χώρα.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σε ολόκληρο το νησί λειτουργούν πολλές ταβέρνες όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι αλλά και νόστιμα πιάτα από την τοπική κουζίνα.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μπαλόθια (ντόπια σπιτικά ζυμαρικά), ψωμί ζαφοριστό (είδος τυρόψωμου αρωματισμένο με ζαφορά) καθώς και τα περίφημα Αναφιώτικα γλυκά όπως γεμιστά, κουφέτο, μελιτερά (γλυκά μυζηθροπιτάκια), ξεροτήγανα και σησαμόμελο.

Πριν φύγετε από την Ανάφη μπορείτε να προμηθευτείτε αγνό θυμαρίσιο μέλι, κρασί και λαδοτύρι

Ανάφη Περιήγηση – Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της Ανάφης ξεκινά από τη μυθολογία….
Σύμφωνα με αυτήν, κατά την επιστροφή των Αργοναυτών από την Κολχίδα βρέθηκαν αντιμέτωποι το βράδυ με καταιγίδα και ικέτευσαν το θεό Απόλλωνα για τη σωτηρία τους.
Εκείνος εισάκουσε τις ικεσίες τους διαχέοντας φως υπό μορφή κεραυνού, οπότε οι ναυαγοί είδαν να ξεπροβάλει μπροστά τους ένα νησί το οποίο και προσέγγισαν.
Εδώ έχτισαν ένα βωμό προς τιμή του Θεού Απόλλωνα του Αιγλήτη, στο οποίο έδωσαν την ονομασία Ανάφη (από το ρήμα αναφαίνω).

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Ανάφη είχε κατοικηθεί αρχικά από Φοίνικες και στη συνέχεια από Δωριείς.
Κατά την Ελληνιστική εποχή (5ος – 2ος π.Χ. αιώνας), η αρχαία πόλη στο Καστέλι είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή, οπότε έκοψε και το δικό της νόμισμα.
Την εποχή εκείνη χτίστηκε νότια από το Καστέλι το επίνειο της πόλης, στο οποίο αργότερα δόθηκε η ονομασία Καταλυμάτσα, όπου ακόμη σώζονται υπολείμματα κτισμάτων.

Το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, η Ανάφη ακολούθησε τη μοίρα των υπόλοιπων Κυκλαδίτικων νησιών.
Το αποτέλεσμα ήταν τα νησιά να καταληφθούν από τους Βενετούς το 1207 με αρχηγό το Μάρκο Σανούδο.
Η Ανάφη παραχωρήθηκε στον συμπολεμιστή του Σανούδο, Λεονάρδο Φώσκολο τον οποίο διαδέχτηκε ο γιός του Τζιοβάνι έως το 1269.
Τότε κατέλαβαν το νησί οι Βυζαντινοί μέχρι το 1307.
Στη συνέχεια οι Ενετοί επανήλθαν και είχαν την εξουσία στην Ανάφη για 262 ακόμη χρόνια.

Το 1537 το νησί κατέλαβε ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα που εξανδραπόδισε όλο τον πληθυσμό της.
Κατά την Ελληνική Επανάσταση οι κάτοικοι της Ανάφης συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα της απελευθέρωσης.
Ενσωματώθηκε στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος το 1830.

Αρχική Σελίδα

Δήμος Ανάφης