Ηρακλειά Περιήγηση – Ιστορία

Ηρακλειά Περιήγηση – Ιστορία

Ηρακλειά Περιήγηση - Ιστορία

Η Ηρακλειά είναι το μεγαλύτερο και δυτικότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Πανέμορφο με γαλήνια ατμόσφαιρα, μαγευτικές παρθένες παραλίες και πολλές φυσικές ομορφιές αποτελεί ιδανική πρόταση διακοπών για όσους αποζητούν ηρεμία, χαλάρωση και ανανέωση.

Το νησί διαθέτει πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, ποικιλία από βιότοπους και αποτελεί ιδανικό προορισμό εναλλακτικών διακοπών για τους φυσιολάτρες, για όσους αγαπούν την πεζοπορία και τις καταδύσεις καθώς ο πλούσιος βυθός κρύβει μαγευτικές εμπειρίες.

Ηρακλειά Ιστορία

Η Ηρακλειά ή Αρακλειά διατηρεί την ίδια ονομασία από αρχαιοτάτων χρόνων.
Εξάλλου αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως μαρτυρούν ότι το νησί είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή από το 3200 έως το 1000 π.Χ. εποχή της άνθησης του Κυκλαδικού πολιτισμού.
Υπήρξαν όμως στην ιστορία και περίοδοι όπου είχε ερημωθεί εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών

Ηρακλειά Περιήγηση – Ιστορία

Το νησί σήμερα αποτελείται από δύο οικισμούς: τον Άγιο Γεώργιο το λιμάνι στη βόρεια ακτή του και την ομώνυμη πρωτεύουσα γνωστή και ως Παναγιά στο εσωτερικό του.

Η τουριστική υποδομή είναι καλή και ολοένα αναπτύσσεται.

Θα βρείτε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια και στούντιο για τη διαμονή σας καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και καφετέριες.

Οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές με ρηχά πεντακάθαρα νερά και άμμο ή βότσαλο.
Οι πιο γνωστές από αυτές είναι ο Άγιος Γεώργιος, το Λιβάδι, η Βορεινή Σπηλιά με άμμο, το Αμμούδι και ο Καρβουνόλακκος με βότσαλο.
Επίσης το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδρομές με πλοιάριο στις εξίσου πανέμορφες απρόσιτες δια ξηράς παραλίες του νησιού.

Ηρακλειά Αξιοθέατα

Στο Λιβάδι αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια ενός κάστρου Ελληνιστικής περιόδου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο χωριό Παναγιά και αυτός του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο χωριό, όπου ανήμερα της γιορτής του γίνεται λαμπρό πανηγύρι.
Μεγάλο πανηγύρι επίσης γίνεται στον περίβολο του πρώτου ναού στις 15 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής της Παναγίας.

Σε απόσταση 40΄λεπτών πεζοπορίας από την Παναγιά βρίσκεται το θαυμάσιο σπήλαιο του Άη-Γιάννη.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο των Κυκλάδων με πλούσιο σταλακτιτικό, σταλαγμιτικό διάκοσμο και σπηλαιόγαλα, μία εξαιρετικά σπάνια υδαρή ύλη.

Συναρπαστική είναι επίσης η θέα προς τη θάλασσα, τα γειτονικά νησιά και βραχονησίδες από το όρος Πάπας, όπου ζουν σπάνια είδη πουλιών.

Στο βυθό του όρμου Αλιμιά και σε βάθος 7 μέτρων περίπου βρίσκεται βυθισμένο ένα Γερμανικό υδροπλάνο, το οποίο είχε καταρριφθεί κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
Αν αγαπάτε τις καταδύσεις θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε από κοντά και να το φωτογραφήσετε.
Ο όρμος του Μέριχα περιστοιχίζεται από απότομους ψηλούς βράχους στα ανοίγματα των οποίων βρίσκουν καταφύγιο τα πουλιά.
Κατά την παραμονή σας στην Ηρακλειά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε κάποια από τα νόστιμα τοπικά προϊόντα όπως την ξινομυζήθρα, το ανθότυρο, το αγνό θυμαρίσιο μέλι και τη φάβα.

Αρχική Σελίδα