Θάσος Ιστορία – Παραδόσεις
ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Θάσος κατά τη Νεολιθική εποχή αναφερόταν ως Ηδωνίς και είχε κατοικηθεί από Θράκες
Χάρη στη σημαντική γεωγραφική θέση της, στην εύφορη γη, στα πλούσια μεταλλεία και στον ισχυρό στόλο της αναδείχθηκε ως σημαντική δύναμη και ίδρυσε αποικίες,
Στη συνέχεια όμως γνώρισε πολλούς κατακτητές όπως τους Πέρσες, τους Αθηναίους, τους Σπαρτιάτες, τους Μακεδόνες και τους Ρωμαίους.
Την εποχή της κυριαρχίας των τελευταίων διατήρησε ορισμένα προνόμια και γνώρισε μεγάλη άνθηση επί της αυτοκρατορίας του Αδριανού.
Το 1455 καταλήφθηκε από τους Τούρκους μαζί με τη Σαμοθράκη.
Λίγα χρόνια αργότερα το 1459 οι Θάσιοι επαναστάτησαν με αποτέλεσμα το νησί να καταστραφεί και πάλι.
Στα τέλη 17ου-18ου αιώνα η Θάσος γνώρισε πολλά δεινά εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών όπως εξάλλου πολλά Ελληνικά νησιά.
Το 1770 οι Ρωσικές δυνάμεις του Ορλώφ κατέλαβαν τη Θάσο, ενώ το 1813 ο Σουλτάνος παραχώρησε το νησί στον Τουρκοαιγύπτιο Μεχμέτ Αλή που είχε γεννηθεί στη γειτονική Καβάλα. Οι Θάσιοι επαναστάτησαν και πάλι το 1821 αλλά απέτυχαν.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί το 1902 και το 1912 απελευθερώθηκε.
Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου η Θάσος ακολούθησε τη μοίρα της υπόλοιπης Ελλάδας και καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι στη συνέχεια την παραχώρησαν στους Βουλγάρους.
Οι Βουλγαρικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές κατοχής μεταχειρίστηκαν σκληρά τον Ελληνικό πληθυσμό.
Η τελική απελευθέρωση για τη Θάσο ήρθε το 1945
Θάσος Ιστορία – Παραδόσεις
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τα περισσότερα οικοδομήματα, σπίτια και εκκλησίες της Θάσου.
Σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό αυτό ρυθμό οι τοίχοι των κτισμάτων είναι κατασκευασμένοι από ακατέργαστη ασβεστολιθική πέτρα, ενώ οι οροφές είναι ξύλινες.
Το ξύλο είναι ένα υλικό που πρωταγωνιστεί στις παραδοσιακές κατασκευές της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Συνηθίζονται πολύ τα ξύλινα μπαλκόνια και οι τοξωτές ξύλινες πύλες στις εισόδους.
Επίσης όλα τα παραδοσιακά σπίτια περιβάλλονται από περιποιημένες αυλές και κήπους.
Θάσος Ιστορία – Παραδόσεις
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Στη Θάσο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου γίνονται πανηγύρια και λαμπρές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο τοπικό χαρακτήρα.
Από αυτά ξεχωριστή θέση κρατά το ετήσιο καλοκαιρινό Φεστιβάλ Θάσου – Καβάλας όπου πραγματοποιούνται σημαντικές παραστάσεις και συναυλίες.
Από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται αξιόλογη είναι η αναπαράσταση του Θασίτικου γάμου, όπου αναβιώνουν πανάρχαια διονυσιακά έθιμα μέσα από τοπικές γαμήλιες παραδόσεις.