Θηρασιά

Θηρασιά

Η Θηρασιά, η μικρή αδελφή της κοσμοπολίτικης Σαντορίνης αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί από τα πλησιέστερα της δυτικής ακτής της δεύτερης.

Η Σαντορίνη όπως εξάλλου η Θηρασιά και το Ασπρονήσι αποτελούσαν τμήμα του νησιού της Στρογγύλης, από το οποίο αποσπάστηκαν μετά την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου.

Στην κυριολεξία σε απόσταση αναπνοής από τη Σαντορίνη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αμμούδι της Οίας και σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου.
Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία διοργανώνουν θαλάσσιες εκδρομές  από τη Σαντορίνη με προορισμό την Παλαιά, τη Νέα Καμένη και η περιήγηση ολοκληρώνεται στη μικρή Θηρασιά.

Θηρασιά

Θηρασιά

Πρόκειται για ένα γραφικό και μικρό νησάκι ηπίων τόνων που απαριθμεί περί τους 300 κατοίκους και χαρακτηρίζεται από πολλές φυσικές ομορφιές.

Παρά την κοντινή της απόσταση και τα κοινά της στοιχεία με το παγκοσμίου φήμης και ακτινοβολίας νησί της Σαντορίνης, η Θηρασία διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική γραφικότητά της, τη Θηραϊκή φυσιογνωμία της και το ιδιαίτερο χρώμα της.

Τα δύο νησιά έχουν ίδια γεωμορφολογία, ίδια αρχιτεκτονική στα κτίσματά τους και κοινά ήθη και έθιμα, όμως η Θηρασιά παραμένει ελάχιστα επηρεασμένη από το κύμα μαζικού τουρισμού που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη.

Θεωρείται ιδεώδης προορισμός διακοπών για όσους αποζητούν χαλάρωση, γαλήνη και ανανέωση.
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το νησάκι αυτό είναι η πεζοπορία.
Οι ελάχιστοι οικισμοί της Θηρασιάς συνδέονται αναμεταξύ τους με μονοπάτια και σκαλοπάτια.

Στη  Θηρασιά θα βρείτε ΑΤΜ, περιφερειακό ιατρείο, καταλύματα διαμονής και καταστήματα.

  • Κοινότητα Θηρασίας
    Τηλ. 22860 29143

  • Περιφερειακό Ιατρείο Θηρασίας
    Τηλ. 22860 29229

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Το ομώνυμο χωριό γνωστό και ως Μανωλάς βρίσκεται χτισμένο στο χείλος ενός απότομου ηφαιστειακού βράχου, από όπου η θέα είναι κάτι το συναρπαστικό.
Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό με στενά καλντερίμια, μικρά κατάλευκα σπιτάκια, παλιούς ανεμόμυλους και στολίδι του την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, κτίσμα του 1874.

Στο Μανωλά θα φθάσετε ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που ξεκινούν από το μικρό λιμανάκι της Θηρασιάς όπου πλευρίζουν τα καΐκια.
Στο χωριό θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες με εξαιρετικό σπιτικό φαγητό.

Ο Κόρφος το παλιό λιμάνι του νησιού είναι το σημείο που δένουν τα καΐκια και τα εκδρομικά πλοιάρια που πραγματοποιούν περιηγήσεις προς το ηφαίστειο και τα θερμά λουτρά.
Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό με ανεμόμυλους, ψαρόβαρκες και όμορφα ταβερνάκια πάνω στο κύμα.

Κυρίως λιμάνι της Θηρασιάς είναι η Ρίβα όπου βρίσκεται και το όμορφο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, στο οποίο (σύμφωνα με μία εκδοχή οφείλει η Σαντορίνη την ονομασία της).
Στη Ρίβα θα βρείτε λίγα όμορφα ταβερνάκια όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Θηρασιά

Στο δυτικό τμήμα του νησιού θα συναντήσετε το γραφικό χωριό Ποταμός με υπόσκαφα σπίτια και περιποιημένες ολάνθιστες αυλές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Παναγιάς της Γιάτρισσας όπου στις 21 Σεπτεμβρίου γίνεται λαμπρό πανηγύρι.

Ο παλαιότερος οικισμός της Θηρασιάς είναι η Αγριλιά που επίσης χαρακτηρίζεται από υπόσκαφα σπίτια και κάναβες., όπου αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων.

Στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και στα νοτιοανατολικά της Χώρας βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος πλέον οικισμός της Κεράς.
Εδώ θα συναντήσετε τη σπηλιά της Τρυπητής και το ομώνυμο μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Δυτικά από τον οικισμό ένας δρόμος θα σας οδηγήσει στο όμορφο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία από όπου η θέα είναι μαγευτική.

Η Θηρασιά χαρακτηρίζεται από απότομες κυρίως ακτές και λίγες παραλίες με κρυστάλλινα βαθυγάλαζα νερά.
Η πλέον δημοφιλής από αυτές είναι αυτή της Αγίας Ειρήνης, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ρίβας.

Θηρασιά

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το νησί απαριθμεί 21 εκκλησίες και ξωκλήσια στο σύνολο.
Ξεχωριστή είναι η μέρα που γιορτάζουν όπου όλο το νησί συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία καθώς και στα λαμπρά πανηγύρια που ακολουθούν.

Από αυτά αξίζει να αναφερθούν της Αγίας Ειρήνης στις 5 Μαΐου, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο καθώς και της Παναγίας της Γιάτραινας στις 21 Σεπτεμβρίου.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΓΕΥΣΕΙΣ

Μικρό νησάκι σε μέγεθος ίσως όμως επιφυλάσσει μεγάλες γευστικές εκπλήξεις.
Η Θηρασιώτικη γη παράγει εξαίρετης ποιότητας ντοματάκια, στρογγυλά κολοκυθάκια, θαυμάσια άγρια κάπαρη, φάβα και εκπληκτικό κρασί.

Οπότε κατά την επίσκεψή σας στο νησί αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γευστικότατο πιάτο «παντρεμένη» με φάβα, κάπαρη, θρίμπα και θυμάρι.
Εξαιρετικά είναι επίσης το ντόπιο χλωρό τυρί καθώς και το νοστιμότατο γλυκό «συκαμνόγλυκο» με βάση τα μαύρα μούρα.

Ξεχωριστά παραδοσιακά γλυκά είναι το κουφέτο από σοταρισμένη με αγνό ντόπιο θυμαρίσιο μέλι αμυγδαλόψιχα το οποίο προσφέρεται κυρίως σε γάμους και τα μελιτίνια με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα τα οποία καταναλώνονται κυρίως το Πάσχα.


Δήμος Θήρας

Αρχική Σελίδα