Ιθάκη Ιστορία – Παραδόσεις

Ιθάκη Ιστορία – Παραδόσεις

ΙΘΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές και αρχαίους συγγραφείς η ονομασία της Ιθάκης οφείλεται στο γιό του βασιλιά Πτερελάου Ίθακο.

Το νησί είναι ευρέως γνωστό από τις περιπέτειες του πολυμήχανου βασιλιά Οδυσσέα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Οδυσσέας εξουδετέρωσε τους Τρώες με το τέχνασμα του Δούρειου ‘Ιππου που σοφίστηκε ο ίδιος, καθώς και τη μετέπειτα – ευνοϊκή για τους Έλληνες – έκβαση του Τρωικού πολέμου.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη σπηλιά του Λοΐζου και στα Πηλικάτα, μαρτυρούν ότι η Ιθάκη είχε κατοικηθεί από τη Νεολιθική περίοδο (4000 – 3000 π.Χ.).

Σύμφωνα πάντα με ιστορικές πηγές, η Ιθάκη από το 1000 έως το 800 π.Χ. είχε κατακτηθεί από τους Δωριείς, στη συνέχεια από τους Κορινθίους και το 180 π.Χ. από τους Ρωμαίους, οι οποίοι παρέμειναν στο νησί ως το 394 μ.Χ.

Στη συνέχεια περιήλθε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, οπότε καθιερώθηκε ο Χριστιανισμός και ξεκίνησε η οικοδόμηση εκκλησιών και μοναστηριών.

Ιθάκη Ιστορία – Παραδόσεις

Κατά το 1185 η Ιθάκη κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς, για να περάσει στα χέρια των Ορσίνι το 1204 και τέλος στων Τούρκων το 1479 οι οποίοι τη λεηλάτησαν.

Η Τουρκική κατοχή κράτησε μέχρι το 1503 οπότε το νησί πουλήθηκε στους Βενετούς.
Αυτό διήρκεσε μέχρι το 1797, όταν εγκαθιδρύθηκε η πρώτη Γαλλική κατοχή.

Δύο χρόνια αργότερα το 1799 οι Ρωσότουρκοι κατέλαβαν όλα τα νησιά του Ιονίου για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για να επανέλθουν στους Γάλλους, πράγμα που είχε θετική επίδραση για τα Επτάνησα.

Το 1809 ξεκίνησε η περίοδος της Αγγλοκρατίας, οπότε ιδρύθηκε το ανεξάρτητο κράτος «Ενωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων».
Τέλος στις 21 Μαΐου του 1864, τα Επτάνησα ενσωματώθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ιθάκη Ιστορία – Παραδόσεις

Ιθάκη Ιστορία - Παραδόσεις

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο νησί της Ιθάκης πραγματοποιούνται αξιόλογες καλλιτεχνικές εκθέσεις και λαμπρά πανηγύρια με έντονο τοπικό χαρακτήρα, σε ετήσια βάση.

Από αυτά ξεχωρίζουν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου στις Φρίκες, της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου στην Εξωγή, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στο Κιόνι και του Σωτήρος στις 5 και 6 Αυγούστου.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κατά την επίσκεψή σας στην Ιθάκη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ορισμένα γευστικά πιάτα από την τοπική παραδοσιακή κουζίνα.
Ξεχωριστά είναι η μπακαλαόπιτα, το ψάρι σαβόρο, το τσερεπάτο (κρέας ή ψάρι ψημένο σε πήλινη γάστρα) και φυσικά το μοναδικό παραδοσιακό γλυκό ραβανί.
Στο Περαχώρι επίσης παράγονται τα φημισμένα κρασιά λευκό και μαυροδάφνη.


Αρχική Σελίδα

Δήμος Ιθάκης