Κάσος Ιστορία – Παραδόσεις

Κάσος Ιστορία – Παραδόσεις

Κάσος Ιστορία - Παραδόσεις

Κάσος Ιστορία

Η Κάσος κατά την αρχαιότητα αναφερόταν ως Άμφις, Άχνη και Αστράβη.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα πρώτα ίχνη ένδειξης ανθρώπινης ζωής στο νησί χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική εποχή του Χαλκού κατά την 3η ή την 4η π.Χ. χιλιετία.


Ως πρώτοι κάτοικοι της Κάσου αναφέρονται οι Φοίνικες, ενώ από τα αρχαία χρόνια το νησί παρουσίαζε αξιόλογη ναυτική και εμπορική ανάπτυξη.

Η ιστορία είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή της γειτονικής Καρπάθου.

Πάντα σύμφωνα με ιστορικές πηγές, κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο φαίνεται ότι είχε κατοικηθεί και η περιοχή πλησίον στο σημερινό όρμο του Εμπορειού, όπου έχουν εντοπισθεί ίχνη από δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Όπως όλα τα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, έτσι και η Κάσος γνώρισε κατά διάφορες χρονικές περιόδους πολλούς κατακτητές και καταστροφές, όπως από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Ενετούς

Το 1207 το νησί κατέλαβαν οι Ενετοί της Κρήτης.

Κατά την Τουρκοκρατία οι νησιώτες είχαν δημιουργήσει ένα πανίσχυρο εμπορικό στόλο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα της Επανάστασης του 1821.

Στο ολοκαύτωμα της Κάσου, το Μάϊο του 1824, το νησί καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ενωμένο Τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
Οι λιγοστοί κάτοικοι που είχαν διασωθεί το εγκατέλειψαν και επέστρεψαν σε αυτό πολλά χρόνια αργότερα.

Στα 1830 μετά το τέλος της επανάστασης, η Κάσος παρέμεινε υπό την Τούρκικη κατοχή.
Το 1859 πολλοί από τους κατοίκους του νησιού μετανάστευσαν στην Αίγυπτο, προκειμένου να εργαστούν για τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

Το 1912, οι Ιταλοί κατέλαβαν την Κάσο που βρισκόταν ακόμη σε Τούρκικη κατοχή.
Τέλος το 1947 τα Δωδεκάνησα απελευθερώθηκαν και ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό κράτος.

Κάσος Ιστορία – Παραδόσεις

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Τοπικές Εκδηλώσεις – Πανηγύρια

Τα Κασιώτικα πανηγύρια και εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από έντονο τοπικό χρώμα, καθώς μεγάλα γλέντια και χοροί με μουσική από ντόπιους οργανοπαίχτες γίνονται στο νησί.

Μεγάλος είναι ο πλούτος της Κασιώτικης μουσικής όπου κυριαρχεί η μουσική παράδοση, τα τραγούδια, οι αυτοσχέδιες μαντινάδες και οι τοπικοί χοροί.

Επίσης αρκετές γυναίκες φορούν μέχρι σήμερα τις λαϊκές ενδυμασίες τους.
Στα πανηγύρια προσφέρεται επίσης φαγητό με γεύσεις βασισμένες στη νόστιμη τοπική κουζίνα.

Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Φανουρίου, του Αγίου Σπυρίδωνα, της Πέρα Παναγιάς κατά το Δεκαπενταύγουστο στο ομώνυμο χωριό.


Ο Δήμος Κάσου διοργανώνει κάθε χρόνο τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος του νησιού.

ΚΑΣΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Κασιώτικη κουζίνα, έχοντας επηρεαστεί έντονα από την Κρήτη αλλά και από την Αίγυπτο, προσφέρει μοναδικές γευστικές εμπειρίες που δεν θα συναντήσετε σε καμιά άλλη Ελληνική γωνιά.

Έτσι κατά την παραμονή σας στο νησί αξίζει να δοκιμάσετε ορισμένα νόστιμα πιάτα από την τοπική κουζίνα.

Από αυτά αξίζει να αναφέρουμε τον πασπαρά που σερβίρεται κατά την περίοδο του Πάσχα κυρίως και είναι κρέας γεμιστό με συκωτάκια, ξηρούς καρπούς και ρύζι.
Οι φημισμένες μακαρούνες (χειροποίητα ζυμαρικά) σερβίρονται με σκόρδο ή κρεμμύδι.

Μην παραλείψετε επίσης να δοκιμάσετε μένουλες (παστό ψάρι), τα περίφημα Κασιώτικα ντολμαδάκια, πιλάφι, τυρί σιτάκα και μοσχοπούγκια ως επιδόρπιο.


Στις ταβέρνες και στα καφενεία του νησιού καθημερινά διοργανώνονται μικρά παρεΐστικα γλέντια με χορούς και τραγούδια συνοδεία λαούτου και λύρας.

Δήμος Κάσου

Αρχική Σελίδα