Κέα Ιστορία & Παραδόσεις

Διαφημίσεις Google

Κέα Ιστορία & Παραδόσεις

Κέα Ιστορία & Παραδόσεις

Ιστορία

Η Κέα οφείλει την ονομασία της στον ήρωα Κέω που είχε εγκατασταθεί στο νησί κατά τον 11ο π.Χ. αιώνα περίπου.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Κέα είχε κατοικηθεί από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τους Νεολιθικούς χρόνους αρχικά από Πελασγούς.

Στη συνέχεια κατοικήθηκε από Κάρες, Λέλεγες και Φοίνικες.

Εξάλλου ίχνη κατοίκησης από την χρονική εκείνη περίοδο έχουν έρθει στο φως από ανασκαφές που έγιναν στη θέση Κεφάλα, στην Αγία Ειρήνη και στον οικισμό Βουρκάρι.

Η Κέα υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο του Kυκλαδικού πολιτισμού.


Γύρω στο 1000 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Ίωνες όποτε ιδρύθηκαν τέσσερεις ανεξάρτητες πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήσεσσα και η Κορησσία ( ή Κορησσός).

Κάθε μία από αυτές είχε δική της διοίκηση και πολίτευμα, όμως συνεργάζονταν μεταξύ τους.
Οι πόλεις αυτές περιβάλλονταν από οχυρά τείχη, ενώ στα καίρια σημεία τους υπήρχαν πύργοι προκειμένου να ελέγχεται η περιοχή.

Η Κέα γενικά γνώρισε μεγάλη πνευματική άνθηση και υπήρξε πατρίδα αρκετών φημισμένων προσωπικοτήτων.

Κάποιοι από αυτούς είναι ποιητής Σιμωνίδης, ο σοφιστής Πρόδικος ο Κείος που υπήρξε δάσκαλος του Ευριπίδη και του Θουκυδίδη, οι σοφιστές Θηραμένης και Ξενομήδης καθώς και ο γνωστός γιατρός Ερίστρατος.

Οι αρχαίοι Κείοι επιδίδονταν επίσης πολύ στον αθλητισμό, συμμετέχοντας σε αγωνίσματα που είχαν διεξαχθεί στα ίσθμια, στη Νεμέα και στην Ολυμπία όπου είχαν στεφθεί νικητές.

Κέα Ιστορία & Παραδόσεις

Κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Κέα περιλαμβανόταν στην επαρχία της Ελλάδος και βρισκόταν υπό την κυριαρχία του ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους.

Η Ιουλίδα ήταν τότε το μοναδικό πολιτικό κέντρο της Κέας, ενώ το σύστημα της κοινοπολιτείας μεταξύ των 4 μεγάλων πόλεων, που προαναφέρθηκε είχε πάψει να υφίσταται.
Τότε χτίστηκε το βενετσιάνικο κάστρο, στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Ιουλίδας.

Μεταξύ 1207 – 1566 , το νησί είχε κατακτηθεί από διάφορους δυνάστες, οπότε γνώρισε πολλές πειρατικές επιδρομές και λεηλασίες.

Μετά τη λήξη της Ενετοκρατίας, η Κέα υποδουλώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Κατά την Επανάσταση του 1821, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα και στα 1830, ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

ΚΕΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις και Πανηγύρια

Πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια πραγματοποιούνται στην Κέα με έντονο τοπικό χαρακτήρα.

Από αυτές αξίζει να αναφερθούν τα Σιμωνίδεια που γίνονται στη Χώρα στις αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για μία σημαντική πολιτιστική εκδήλωση που περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής.

Από τα πανηγύρια αξίζει να αναφερθούν του Αγίου Χαραλάμπους πολιούχου του νησιού και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής.


Άλλα γνωστά πανηγύρια γίνονται επίσης την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, των Αγίων Αναργύρων στις 30 Ιουνίου στο Βουρκάρι, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου στις Ποίσσες και του Αγίου Σώζοντος στις 7 Σεπτεμβρίου στον Οτζιά.


Δήμος Κέας

Αρχική Σελίδα

Διαφημίσεις Google