Κέρκυρα Ιστορία – Παραδόσεις
Ιστορία
Κατά τους προϊστορικούς χρόνους η Κέρκυρα είχε αναφερθεί και ως Δρέπανο, Μάκρις, Σχέρια και Φαιακία.
Η ονομασία Κόρκυρα προήλθε από τη Δωρική διάλεκτο των αρχαίων Κορκυραίων, από όπου επικράτησε και το σημερινό της όνομα.
Οι ονομασίες Κορυφώ, Κορυφή ή Corfu είχαν δοθεί πιθανότατα κατά το Μεσαίωνα, λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της Μεσαιωνικής πόλης.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες κατά την επιστροφή τους από την Αργοναυτική εκστρατεία, βρήκαν καταφύγιο στα φιλόξενα παράλια της Κέρκυρας.
Επίσης η μυθολογική παράδοση έχει ταυτίσει την Κέρκυρα με το νησί των Φαιάκων, που περιγράφει με τους μοναδικούς στίχους του ο Όμηρος στη Ζ΄ραψωδία της επικής Οδύσσειας.
Σύμφωνα με την αφήγηση αυτή, η Κέρκυρα υπήρξε ο τελευταίος σταθμός του πολυμήχανου Οδυσσέα πριν φθάσει στην πολυπόθητη για εκείνον Ιθάκη.
Κέρκυρα Ιστορία
Η Κέρκυρα κατά τους αρχαίους χρόνους υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη.
Πάντα σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο νησί, λέγεται ότι ήταν Ερετριείς και Ιλλύριοι ενώ στη συνέχεια κατοικήθηκε και από τους Κορινθίους.
Λόγω του ότι υπήρξε πιστή σύμμαχος της Αθήνας αποτέλεσε και μια από τις σημαντικότερες αφορμές του Πελοποννησιακού πολέμου.
Το νησί πολύ γρήγορα πέρασε στην Ρωμαϊκή κυριαρχία.
Εξάλλου οι ίδιοι οι Κερκυραίοι ζήτησαν την προστασία της Ρώμης προκειμένου να προστατευθούν από τις επιδρομές των Ιλλυρίων.
Έτσι, η Ρώμη τους προσέφερε τη συμμαχία της και τους παραχώρησε πολλά προνόμια.
Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, πολλοί βάρβαροι λαοί όπως οι Ούννοι, οι Βάνδαλοι, οι Οστρογότθοι, οι Άραβες και οι Νορμανδοί πέρασαν από το νησί και το λεηλάτισαν.
Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους και την διανομή των Βυζαντινών εδαφών από τους κατακτητές, η Κέρκυρα περιήλθε στους Βενετούς.
Στη συνέχεια το 1267 κατακτήθηκε από τους Ανδεγαύους.
Το 1386 επανήλθαν οι Βενετοί οπότε άρχισε για την Κέρκυρα η μακροχρόνια περίοδος της ενετοκρατίας οπότε γνώρισε μεγάλη ευημερία και άνθηση.
Οι Βενετοί διοίκησαν το νησί για 400 χρόνια αφήνοντας έντονα σημάδια στον πολιτισμό του.
Τότε η Κέρκυρα είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή στα γράμματα και τις τέχνες.
Τα ενετικά φρούρια, τα σπίτια, τα Βενετσιάνικα μνημεία, το λυρικό θέατρο αποτελούν αξιόλογα υπολείμματα της Ενετικής κυριαρχίας.
Κέρκυρα Ιστορία – Παραδόσεις
Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1431 προσπαθώντας να καταλάβουν το νησί, χωρίς αποτέλεσμα όμως.
Επανήλθαν το 1571, αρχίζοντας να πολιορκούν με μανία την πόλη χωρίς επιτυχία και πάλι, όμως κατόρθωσαν να καταστρέψουν το νησί.
Ύστερα από αυτό το γεγονός, οι Βενετοί τείχισαν τη νέα πόλη με το λεγόμενο Νέο Φρούριο, προσπαθώντας να προστατέψουν το νησί από τις επιδρομές των Τούρκων.
Οι τελευταίοι προσπάθησαν ξανά το 1716 με μεγαλύτερη στρατιά αυτή τη φορά, αλλά ούτε αυτή πολιορκία είχε τα ποθητά για αυτούς αποτελέσματα.
Η Βενετία παρότι άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην Κέρκυρα δεν κατάφερε να την προστατέψει επαρκώς, γιατί έζησε μεγάλες σφαγές και καταστροφές από τις σφοδρές επιδρομές των Τούρκων.
Στους νεότερους χρόνους η Κέρκυρα γνώρισε την Ενετική, Γαλλική, Αγγλική και Ιταλική κατοχή.
Συγκεκριμένα από το 1797 ως το 1799 πέρασε στα χέρια των Γάλλων, καθώς οι Ενετοί αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με το Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Στη συνέχεια το 1800 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συνθήκη σύμφωνα με την οποία αναγνώριζαν τα νησιά του Ιονίου ως αυτόνομο κράτος.
Έτσι στα Επτάνησα ιδρύθηκε η «Επτάνησος Πολιτεία» που θα πλήρωνε όμως φόρο στη Τουρκία.
Όταν όμως, ξέσπασε ο Ρωσοτουρικός πόλεμος, η Επτάνησος Πολιτεία συμμάχησε με τη Ρωσία, η οποία ηττήθηκε.
Έτσι, τα Επτάνησα πέρασαν και πάλι στην κατοχή των Γάλλων.
Κέρκυρα Ιστορία – Παραδόσεις
Το 1815, μετά την πτώση του Ναπολέοντα τα νησιά του Ιονίου σύμφωνα με τη συνθήκη που υπογράφτηκε αποτέλεσαν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος υπό την προστασία όμως της Αγγλίας.
Η διάρκεια της Αγγλικής κατοχής είχε θετική επίδραση στην οικονομία και στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κέρκυρας.
Τέλος το 1864 η Κέρκυρα ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος, μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα.
ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις
Η Κέρκυρα είναι γνωστή για τις πολλές θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της, όπου αξίζει να παρευρεθείτε
Η λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα με συνοδεία φιλαρμονικής γίνεται τέσσερις φορές το χρόνο.
Επίσης εντυπωσιακά είναι τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του εορτασμού του Πάσχα, με αποκορύφωμα το σπάσιμο των πήλινων κανατών από τα μπαλκόνια το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Το Κερκυραϊκό καρναβάλι γιορτάζεται με ιδιαίτερο χρώμα και προσελκύει πολύ κόσμο.
Την τελευταία Κυριακή γίνεται παρέλαση αρμάτων και ακολουθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου.
Αξίζει επίσης να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις του θεάματος ‘Ήχος και Φως» που γίνονται στο Παλαιό Φρούριο, καθώς και το Φεστιβάλ της Κέρκυρας που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο.
Κέρκυρα Ιστορία – Παραδόσεις
Τοπική Κουζίνα
Η Κερκυραϊκή κουζίνα θεωρείται πολύ φημισμένη, διαθέτοντας πολλά διαφορετικά είδη γεύσεων σε κρέας, σούπες, ψάρι, ζυμαρικά και γλυκά.
Εξάλλου η Κέρκυρα ήταν υπό την κυριαρχία των Ενετών επί 411 χρόνια και όπως είναι φυσικό έχει επηρεαστεί από αυτούς και στη γαστρονομία.
Κατά την παραμονή σας στο νησί των Φαιάκων μην παραλείψετε να γευθείτε κάποια από τα μοναδικά πιάτα της Κερκυραϊκής κουζίνας.
Ξεχωρίζουν η στραπατσάδα, το τσιγαρέλι (αγριόχορτα τσιγαριστά), το σαβόρο, το μπουρδέτο, η πατσιτσάδα το δημοφιλέστερο Κερκυραϊκό φαγητό, το παστίτσιο της νόνας και άλλα πολλά.
Επίσης μοναδικά είναι τα γλυκά του κουταλιού, τα φημισμένα κουμ-κουάτ, οι μάντολες, η Φογάτσα – είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης, οι Τηγανίτες τ΄ Αγιού, τα μουσταστόνια και άλλα.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στην Κέρκυρα συνηθίζεται κάθε γιορτή να συνοδεύεται κι από ένα συγκεκριμένο φαγητό.
Έτσι κατά την παραμονή της γιορτής του Αγίου προσφέρονται τηγανίτες, ανήμερα της γιορτής του Σταυρού αλιάδα (σκορδαλιά), τα Χριστούγεννα αυγολέμονο, ενώ την ημέρα της Παναγίας κόκορας παστιτσάδα.
Τοπικά Προϊόντα
Η Κέρκυρα ως πολύ εύφορο νησί είναι πολύ φημισμένη για τα προϊόντα που παράγει και κυρίως για τα γαλακτοκομικά της όπως το βούτυρο Κερκύρας και τα τυριά.
Ξεχωριστό είναι το γνήσιο Κερκυραϊκό δροσιστικό αναψυκτικό τσιτσιμπύρα από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ, σταφίδες, νερό και ζάχαρη.
Πριν φύγετε από την Κέρκυρα μην παραλείψετε να προμηθευτείτε μάντολες, παστέλι και κουμ κουάτ.