Κεντρική Εύβοια

Διαφημίσεις Google

Κεντρική Εύβοια

Φεύγοντας από τη Χαλκίδα και ακολουθώντας την παραλιακή οδό με νοτιοανατολική κατεύθυνση προς το Αλιβέρι, πρώτα θα συναντήσετε τα χωριά Μύτικας και Βασιλικό.

Στο τελευταίο υπάρχει ένα φράγκικος πύργος.
Σε μικρή απόσταση από αυτόν υψώνονται ακόμη δύο πύργοι, οι οποίοι είναι χτισμένοι πάνω σε λόφους με ονειρεμένη θέα προς ολόκληρη την πεδιάδα και τη θάλασσα.
Επίσης στην κοντινή κοινότητα των Φύλλων βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο του Λικάριου (13ος – 15ος αιώνας).

Οι γραφικοί παραλιακοί οικισμοί Λευκαντί και Μαλακώντα με όμορφη θάλασσα και μαγευτικές ακτές διαθέτουν πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα από οικισμούς Προϊστορικής έως και Γεωμετρικής περιόδου.

Κεντρική Εύβοια

ΕΡΕΤΡΙΑ

Ο δρόμος συνεχίζει προς την όμορφη πόλη της Ερέτριας, η οποία αποτελεί και το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της Εύβοιας μετά από αυτό της Χαλκίδας.
Από το λιμάνι της πόλης γίνεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Εύβοιας με τον Ωρωπό Αττικής.

Πρόκειται για μία όμορφη σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη σημαντικό τουριστικό κέντρο της Εύβοιας με πλούσια ιστορικά αξιοθέατα, που βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα.

Η Ερέτρια εκτείνεται κατά μήκος της ακτής, πάνω ακριβώς στα λείψανα της αρχαίας πόλης.
Στην αρχαιότητα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις – κράτη της Αρχαίας Ελλάδας.

ΕΡΕΤΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ | ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η αρχαία πόλη της Ερέτριας είχε οικοδομηθεί κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα και είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση.
Το 490 π.Χ. καταστράφηκε από τους Πέρσες, όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέκτησε τις δυνάμεις της.
Στα 480 π.Χ. συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και είχε ταχθεί στο πλευρό των Αθηναίων.
Το 198 και το 87 π.Χ. λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους και περιέπεσε σε αφάνεια.

Στα σημαντικά και υψίστης ιστορικής σημασίας αξιοθέατα της πόλης που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ερέτριας και το αρχαιολογικό μουσείο της.

Στο πρώτο θα δείτε τη στεγασμένη οικία με τα μωσαϊκά δάπεδα του 4ου π.Χ. αιώνα, λείψανα του ανατολικού τείχους της αρχαίας ακρόπολης, τα ερείπια αρχαίου θεάτρου και της παλαίστρας στους πρόποδες της ακρόπολης, τους ναούς του Διονύσου και της Δήμητρας καθώς και το ιερό γυναικείας θεότητας, στη νότια πλευρά της ακρόπολης, δίπλα στο θέατρο.

Κεντρική Εύβοια

Στο κέντρο περίπου του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται τα ερείπια του μεγάλου ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα.
Θα δείτε επίσης υπολείμματα του Ναού της Ίσιδας, της παλαίστρας, του γυμναστηρίου, τάφων και οικιών κοντά στη θέση Λιβάδια, κοντά στη θάλασσα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στεγάζονται αξιόλογα ευρήματα ανασκαφών που έγιναν στην Ερέτρια, στην Αμάρυνθο, στη Μαγούλα και στο Λευκαντί.

Στα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου ο Δήμος Ερέτριας διοργανώνει αξιόλογες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Η πόλη της Ερέτριας αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό και διακρίνεται από άριστη τουριστική υποδομή σε καταλύματα διαμονής, εστίαση και διασκέδαση.
Λειτουργούν πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, δεκάδες εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, ενώ υπάρχει δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ.

Κοντά στο λιμάνι της πόλης βρίσκονται δύο μικρά νησάκια: το πευκόφυτο Πεζονήσι το οποίο συνδέεται με γέφυρα με την Ερέτρια και αυτό της Αγίας Τριάδας.

Κεντρική Εύβοια

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ

Στη συνέχεια θα συναντήσετε την παραλιακή πανέμορφη κωμόπολη της Αμαρύνθου ή Βάθεια όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι με πολύ όμορφη παραλία, πολλές ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία και ουζερί.

Πρόκειται για μία όμορφη και σύγχρονη πόλη με αξιόλογη τουριστική υποδομή που προτιμάται από πολλούς Έλληνες και ξένους παραθεριστές.


Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου όπου στεγάζονται παλιά αντικείμενα, εργαλεία απασχόλησης των κατοίκων και άλλα σημαντικά εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της κωμόπολης, όπως χειροποίητες δημιουργίες από τον παραδοσιακό αργαλειό.

Μία μικρή παράκαμψη απολήγει στην Άνω Βάθεια ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό δομημένο σε ρεματιά με κατάφυτους λόφους ολόγυρά του.

Σε κοντινή απόσταση και μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον θα συναντήσετε το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Η εκκλησία της μονής περιέχει αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

ΑΛΙΒΕΡΙ

Στα ανατολικά βρίσκεται η κωμόπολη του Αλιβερίου η οποία παρουσιάζει σημαντική εμπορική και οικονομική κίνηση.
Στα νοτιοανατολικά λειτουργεί το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό θα συναντήσετε το Ριζόκαστρο ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα κάστρα της Φραγκοκρατίας.

Σε κοντινή απόσταση εκτείνεται ο Κάραβος η γραφική παραλία του Αλιβερίου με ένα όμορφο λιμανάκι και πολλά ταβερνάκια.

7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά και συγκεκριμένα στην περιοχή Κατακαλού ανακαλύφθηκε θολωτός Μυκηναϊκός τάφος.
Σε κοντινή επίσης απόσταση θα συναντήσετε τον σημαντικό υγροβιότοπο του Δύστου.

Κεντρική Εύβοια

Αμέσως μετά το Αλιβέρι η διαδρομή συνεχίζεται στο εσωτερικό του νησιού με κατεύθυνση τα Λέπουρα.
Στη συνέχεια οδηγώντας με βόρεια κατεύθυνση, ο δρόμος περνά μέσα από μία εύφορη πεδιάδα με πολλές καλλιέργειες και καταλήγει στο Αυλωνάρι.
Πρόκειται για ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο με μοναδική θέα στην πεδιάδα.
Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ένας Βενετσιάνικος πύργος και μία εκκλησία.

Στα Χάνια Αυλωναρίου αξίζει να επισκεφθείτε τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με αξιόλογες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα

Σε κατάφυτη περιοχή, στην κυριολεξία πνιγμένη στο πράσινο βρίσκονται άλλα εξίσου όμορφα χωριά όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Βλάσης, το Ωρολόγιο, το Μονόδρυ, οι Κονίστρες, ο Οξύλιθος, οι Ταξιάρχες και ο Πύργος.
Τα περισσότερα από αυτά είναι χτισμένα σε ύψωμα και προσφέρουν μοναδική θέα προς τον κάμπο και τη θάλασσα και κοσμούνται από όμορφα σπίτια με περιποιημένους κήπους.

Στα Χάνια Αυλωναρίου ο δρόμος διχάζεται με το ένα του σκέλος να προχωράει προς τις γραφικές ακτές Στόμιο και Πλατάνα.
Πρόκειται για όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς εκτεινόμενους σε ονειρεμένες απέραντες παραλίες και τουριστικά ανεπτυγμένους.
Θα βρείτε πολλά καταλύματα διαμονής κάθε κατηγορίας καθώς και ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και καφετέριες.

Ο δρόμος καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Κύμης, γνωστό οικισμό και σημαντικό λιμάνι από όπου συνδέεται η Εύβοια με τις Σποράδες.

Κεντρική Εύβοια

Κεντρική Εύβοια

ΚΥΜΗ

Το δεύτερο σκέλος του δρόμου από τα Χάνια Αυλωναρίου ακολουθεί εσωτερική πορεία για να καταλήξει στην υπέροχη Κύμη.
Αναφέρεται και ως «Μπαλκόνι του Αιγαίου» λόγω της μαγευτικής θέας που προσφέρει στην απέραντη θάλασσα.

Η Κύμη απέχει 44 χιλιόμετρα από την Ερέτρια και 91 από τη Χαλκίδα και βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα κατάφυτο λόφο.
Συνδέεται με την Παραλία Κύμη μέσω ενός δρόμου μήκους 4 χιλιομέτρων με πολλές στροφές.

Κατά την αρχαιότητα, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευβοίας και ίδρυσε αποικίες στη Νότια Ιταλία και την Μικρά Ασία ( 8ος αιώνας π.Χ. ).

Η Κύμη χαρακτηρίζεται από όμορφα παραδοσιακά σπίτια με φροντισμένους κήπους, γραφικά δρομάκια, πολλά τρεχούμενα νερά και πλούσιες παραδόσεις.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο της πόλης με εκθέματα που αφορούν την περίοδο 1800 – 1930.
Επίσης σε ξεχωριστή αίθουσα εκτίθενται ενθυμήματα του παγκοσμίου φήμης γιατρού – ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου.

Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Κύμης θα συναντήσετε την καταπράσινη τοποθεσία Χωνευτικό όπου βρίσκεται και ιαματική πηγή με πόσιμο νερό.
Στα δυτικά εκτείνεται η μαγευτική παραλία Χιλιαδού και το παραδοσιακό χωριουδάκι Λάμαρη.

Στα νοτιοδυτικά της Κύμης, στους πρόποδες της Δίρφυος και στο εσωτερικό της Εύβοιας βρίσκεται το ορεινό χωριό Στράπωνες με πολλά τρεχούμενα νερά, οπωροφόρα, κηπευτικά, πλατάνια και καστανιές.

Λίγο νοτιότερα θα συναντήσετε τη Στενή Δίρφυος ένα γραφικό ημιορεινό χωριό χτισμένο μέσα σε μία κατάφυτη από πλατάνια ρεματιά και στις υπώρειες της Δίρφυος.
Ολόκληρη αυτή η περιοχή στην καρδιά της Εύβοιας είναι μαγευτική


Αρχική Σελίδα

Δήμος Χαλκιδέων

Διαφημίσεις Google