Κρήτη Γεωγραφικό Περίγραμμα

Κρήτη Γεωγραφικό Περίγραμμα

Κρήτη Γεωγραφικό Περίγραμμα

Στο σταυροδρόμι των τριών γηραιών ηπείρων: της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής βρίσκεται η Κρήτη το νησί των αντιθέσεων και των εναλλαγών
Ξεχωριστός, ευλογημένος τόπος με μακραίωνη ιστορία, πλούσιο πολιτισμό και βαθιές παραδόσεις.

Χαρακτηρίζεται από έντονη ποικιλία τοπίου, εκπληκτικές θάλασσες και παραλίες για κάθε γούστο, γραφικούς οικισμούς παραθαλάσσιους και μεσόγειους, ήπιο υγιεινό κλίμα με μαλακούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν δεκάδες αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παλιοί ναοί και μοναστήρια όπου καθρεπτίζεται η μακραίωνη ιστορία του.

Κρήτη Γεωγραφικό Περίγραμμα

Η Κρήτη αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με διεθνή ακτινοβολία.
Σε ολόκληρο το νησί η τουριστική υποδομή είναι άριστη και καλύπτει όλα τα γούστα και απαιτήσεις.
Δεκάδες είναι επίσης τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα, ενώ οι δυνατότητες για σπορ και διασκέδαση άπειρες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε επιφάνεια και πολυπληθέστερο Ελληνικό νησί.

Με έκταση 8.260 τετραγωνικών μέτρων και ακτογραμμή 1.046 χιλιομέτρων αποτελεί το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου.
Στο βόρειο τμήμα βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος και στο νότιο από το Λιβυκό.

Διοικητικά, η Κρήτη χωρίζεται σε τέσσερεις νομούς : το Νομό Ηρακλείου με πρωτεύουσα το Ηράκλειο, το Νομό Λασιθίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο, το Νομό Ρεθύμνης με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο και το Νομό Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά.

Το έδαφος του νησιού διασχίζεται από τρεις μεγάλες οροσειρές: τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες ύψους 2.452 μέτρων, την Ίδη ή Ψηλορείτη 2.456 μέτρων και τη Δίκτη ή Λασιθώτικα βουνά 2.148 μέτρων.
Τα όρη αυτά σχηματίζουν εύφορα οροπέδια όπως τον Ομαλό και τη Νίδα και πλούσια δάση.

Στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σπήλαια και φαράγγια τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε.

Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το Δικταίον και Ιδαίον Άντρο, το παγκοσμίου φήμης φαράγγι της Σαμαριάς, της Ίμπρου, το Κουρταλιώτικο και των Νεκρών στην Κάτω Ζάκρο Λασιθίου.

Κρήτη Γεωγραφικό Περίγραμμα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η πλούσια και εύφορη Κρητική γη παράγει πολλά εκλεκτά προϊόντα όπως ελιές, λάδι, σταφύλια, κρασί, τσικουδιά, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, μπανάνες, ακτινίδια και φαρμακευτικά φυτά.
Δεκάδες είναι επίσης τα αγαθά που παρασκευάζονται στον ευλογημένο αυτό τόπο : μέλι, σταφίδες, τυροκομικά όπως μυζήθρα και ανθότυρο, τα οποία θα βρείτε σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων.

Κρητική Κουζίνα

Η Κρήτη είναι φημισμένη παγκοσμίως για την υγιεινή και εκλεκτή κουζίνα της.
Κατά την παραμονή σας στο νησί μην παραλείψετε να δοκιμάσετε χοχλιούς μπουρμπουριστούς (μαγειρευτά σαλιγκάρια), καλιτσούνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα ή ανθότυρο) σερβιρισμένα σκέτα ή με μέλι και ντάκο (κρίθινο παξιμάδι σερβιρισμένο με τυρί, λάδι, ντομάτα και ρίγανη).

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη επίσης να μη γευθείτε στάκα, πατάτες οφτές, ντολμαδάκια, κουνέλι στιφάδο και να τελειώσετε το γεύμα σας με ξεροτήγανα (κρητικές δίπλες).

Η τσικουδιά προσφέρεται σε όλα τα παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια σε κάθε γωνία του νησιού.
Επίσης αν τύχει να παρευρεθείτε σε Κρητικό γάμο δοκιμάστε οπωσδήποτε το παραδοσιακό Κρητικό πιλάφι.

Δήμος Ηρακλείου

Αρχική Σελίδα