Ρόδος Ιστορία & Παραδόσεις
Ιστορία
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής στη Ρόδο ανάγονται κατά τη Νεολιθική περίοδο.
Πιθανώς, η ονομασία του νησιού οφείλεται στη μυθολογική νύμφη Ρόδη (ή Ρόδο), κόρη του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.
Ως πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται οι Κάρες.
Ακολούθησαν οι Φοίνικες και οι Μινωίτες, οι οποίοι γύρω στα 1500 π.Χ., εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ιαλυσού και συνέβαλαν πολύ στην οικονομική άνθηση του τόπου.
Το 1.100 π.Χ. έφθασαν οι Δωριείς, κυριάρχησαν στο νησί και ίδρυσαν τις τρεις μεγάλες πόλεις : Ιαλυσό, Λίνδο και Κάμειρο.
Σταθμός για την ιστορία του νησιού υπήρξε η συνένωση αυτών των τριών κυρίαρχων Δωρικών πόλεων καθώς και η ίδρυση της πόλης της Ρόδου στη βορειοανατολική γωνία του νησιού (408 π.Χ.)
Η κυριαρχία επεκτάθηκε, έκοψε δικό της νόμισμα, απέκτησε σημαντική στρατιωτική δύναμη, ισχυρό στόλο και γνώρισε μεγάλη ακμή στις τέχνες και τα γράμματα.
Ένας ακόμη σταθμός στην ιστορία του νησιού, υπήρξε ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου.
Κατασκευάστηκε μεταξύ 304 – 293 μ.Χ. από τον Λίνδιο γλύπτη Χάρη και θεωρείται επάξια ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Η κατασκευή του διάρκεσε 12 χρόνια.
Ρόδος Ιστορία & Παραδόσεις
Μετά τον 3ο π.Χ. αιώνα, ξεκίνησε η περίοδος της παρακμής.
Το 57 π.Χ. επισκέφθηκε το νησί ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος δίδαξε το λόγο του Θεού και βάπτισε τους πρώτους χριστιανούς.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η Ρόδος έπεσε σε αφάνεια.
Στους αιώνες που ακολούθησαν, πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Σταυροφόρων, των Γενοβέζων, των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου, για να καταλήξει τελικά στην κυριαρχία των Τούρκων.
Μεγάλη άνθηση γνώρισε την χρονική περίοδο 1309 – 1522, επί της κυριαρχίας των Ιωαννιτών.
Στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας η Ρόδος αποτέλεσε ισχυρό εμπορικό κέντρο, λόγω της σημασίας της Μεσογείου στο εμπόριο της εποχής καθώς και της γεωγραφικής θέσης του νησιού.
Κατά τη χρονική διάρκεια αυτή, χτίστηκε η Μεσαιωνική πόλη, που παραμένει ζωντανή ως τις μέρες μας, όλα τα σημαντικά κάστρα, καθώς και πολλά μοναστήρια και εκκλησίες.
Ο στόλος των Ιωαννιτών έλεγχε τη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούσε συνεχή απειλή για τον Τουρκικό στόλο.
Ιστορία
Το 1480, η μεγάλη πολιορκία της Ρόδου από τους Τούρκους αποκρούστηκε από τους Ιππότες και τους Ροδίτες.
Όμως η επόμενη πολιορκία, το 1522, δυστυχώς δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς το Τάγμα αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με το Σουλτάνο Σουλεϊμάν και να εγκαταλείψει το νησί.
Μετά από έξι μήνες πολιορκίας, στη Ρόδο κυριάρχησαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, των οποίων η κατοχή είχε διάρκεια επί 4 ολόκληρους αιώνες.
Η Ρόδος ως έδρα Τουρκικών στρατευμάτων είχε αποκοπεί από την υπόλοιπη Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να συμμετέχει στην επανάσταση του 1821.
Το Μάϊο του 1912, το νησί καταλήφθηκε από τον Ιταλικό στρατό και παρέμεινε υπό Ιταλική κατοχή έως το 1945.
Το Μάρτιο του 1948 , με την υπογραφή της συνθήκης των Παρισίων, ενσωματώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.
Ρόδος Ιστορία & Παραδόσεις
Παραδόσεις
Πανηγύρια και Εκδηλώσεις
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση στη Ρόδο.
Μία από τις σημαντικότερες είναι το « Θέαμα Ήχος και Φως».
Πραγματοποιείται στο Παλάτι των Ιωαννιτών όπου περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς από τα Δωδεκάνησα, καθώς και στο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου με συναυλίες, ρεσιτάλ και άλλα πλούσια καλλιτεχνικά δρώμενα.
Επίσης πολλά παραδοσιακά πανηγύρια γίνονται στα χωριά, με έντονο τοπικό χρώμα, τοπικούς χορούς και ξέφρενο γλέντι.
Συγκεκριμένα στην Κρεμαστή, κάθε χρόνο κατά το Δεκαπεντάυγουστο γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας που περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις χειροτεχνίας.
Άλλα σημαντικά πανηγύρια που γίνονται στο νησί είναι η Γιορτή της Φράουλας στις αρχές Ιουνίου στο Παραδείσι, της Αγίας Μαρίνας στις 16 Ιουλίου στο Παραδείσι και στην Απολακκιά, του Προφήτη Ηλία στις 19 και 20 Ιουλίου στην Ιαλυσό και η Γιορτή του Καρπουζιού στη Νότια Ρόδο το πρώτο Σάββατο μετά τις 17 Ιουλίου.
Μεγάλο τριήμερο πανηγύρι γίνεται επίσης στις 25, 26 και 27 Ιουλίου στην Κατταβιά (ημέρες γιορτής της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα).
Στο Κιοτάρι η Ανάληψη του Σωτήρος γιορτάζεται στις 5 και 6 Αυγούστου και η γέννηση της Θεοτόκου στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία Τσαμπίκα στον Αρχάγγελο.
Στη Ρόδο λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που εκτός όλων των άλλων, διαθέτουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την διεξαγωγή συνεδρίων.
Ρόδος Ιστορία & Παραδόσεις
Τοπικά Προϊόντα – Αγορές
Η Ρόδος φημίζεται για το εκλεκτό κρασί που παράγει καθώς και για τη σούμα, ένα είδος ούζου που παρασκευάζεται από το απόσταγμα των σταφυλιών.
Κατά την επίσκεψή σας στη Ρόδο, μην παραλείψετε να αγοράσετε χειροποίητα κεραμικά και υφαντά.
Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα κεραμικά της Λίνδου.
Τοπική Κουζίνα
Η Ροδίτικη κουζίνα επιφυλάσσει μοναδικές τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε σε όλα τα καταστήματα εστίασης, ανεξάρτητα από την εποχή που θα επισκεφθείτε το νησί.
Η Ρόδος λόγω της γεωγραφικής της θέσης πάντα αποτελούσε σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών.
Έτσι η Ροδίτικη κουζίνα εμπεριέχει στοιχεία από την Ασία την Ευρώπη και την Αφρική.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αβρανιές (άγρια σπαράγγια με λάδι και κρεμμύδια) και καραβόλους (βραστά σαλιγκάρια κατσαρόλας με κρεμμύδι, λάδι, ντομάτα και μπαχαρικά.
Άλλα εκπληκτικά πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι οι κολοκυθοκεφτέδες, η λακάνη (μοσχάρι με χόνδρο), λαχανοντολμάδες με πληγούρι, πηργούρι (σιτάρι βρασμένο με φύλλα δάφνης και νερατζιάς), πιταρούδια ένα νόστιμο τηγανητό ορεκτικό με ρεβίθια, κρεμμύδι και ντομάτα, ζυμωτά πουγγιά με γέμιση χόρτων, τραχανά, χταποδοκεφτέδες και πολλά ακόμη.
Αν η επίσκεψη σας στη Ρόδο συμπέσει με την περίοδο του Πάσχα γευτείτε οπωσδήποτε το παραδοσιακό ψητό αρνί (με γέμιση ρύζι, κουκουνάρια, σταφίδες, γαρίφαλα και κανέλα), καθώς και κεφαλόποδο της Λαμπρής, την παραδοσιακή Ροδίτικη μαγειρίτσα.
Επίσης κατά την περιήγησή σας στα γραφικά χωριά του νησιού θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πραγματικά πεντανόστιμα πιάτα.
Ρόδος Ιστορία & Παραδόσεις
Παραδοσιακό φαγητό στις Καλυθιές που σερβίρεται κυρίως στους γάμους είναι το γιαχνί: κοκκινιστό κρέας με πατάτες στο φούρνο.
Παραδοσιακή συνταγή της Ψίνθου αποτελεί το κατσίκι στιφάδο, μαγειρεμένο με κατσικίσια παϊδάκια, ρύζι και κανέλλα.
Επίσης σε πολλά χωριά της Ρόδου, παραδοσιακό φαγητό στους γάμους αλλά και σε πολλά πανηγύρια είναι η κουλουρία. Πρόκειται για ζυμαρικό που σερβίρεται χυλωμένο με άφθονο τυρί τριμμένο.
Επιπλέον πολλά είναι τα γλυκά που επιβάλλεται να δοκιμάσετε κατά την παραμονή σας στη Ρόδο.
Κάποια από αυτά είναι τα αμυγδαλωτά προσφέρονται συνήθως στους γάμους, τα κατημέρια (μικρά κουλούρια με τρύπα στο κέντρο και μέλι), οι τηγανίτες και τα μοσχοπούγγια χωρίς φύλλο από καρυδόψιχα, αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, τριμμένο μοσχοκάρυδο, ζάχαρη άχνη και ανθόνερο.
Το μελεκούνι θεωρείται το παραδοσιακό γλυκό στα Δωδεκάνησα που προσφέρεται κυρίως στους γάμους και φτιάχνεται με σουσάμι, αμύγδαλα, μυρωδικά και μέλι.