Σαντορίνη Ιστορία & Παραδόσεις
Ιστορία
Πολλές ήταν οι ονομασίες που είχαν δοθεί στη Σαντορίνη, σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το νησί αρχικά αναφερόταν ως Καλλίστη χάρη στην ομορφιά του, όπως και Στρογγύλη λόγω του σχήματός του, κατά τον Ηρόδοτο.
Η ονομασία Θήρα, δόθηκε από τους Δωριείς αποίκους, οι οποίοι κατέφθασαν στο νησί με αρχηγό τον Θήρα, στις αρχές της 1ης π.Χ. χιλιετίας.
Το όνομα «Σαντορίνη» είναι Βενετσιάνικης προέλευσης και επικράτησε κατά τη Φραγκοκρατία, ως παραφθορά του Santa Irene (Αγία Ειρήνη), που οφείλεται στην ομώνυμη εκκλησία του νησιού.
Σύμφωνα πάντα με ιστορικές πηγές και ανασκαφές που έγιναν στο Ακρωτήρι, η Σαντορίνη είχε κατοικηθεί από την 3η π.Χ. χιλιετία.
Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής, μέχρι τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου.
Μετά το 2000 π.Χ. στο νησί αναπτύχθηκε ένας σημαντικός πολιτισμός, ο οποίος κατά τη Μεσοκυκλαδική Εποχή, παρουσίαζε μεγάλες ομοιότητες με αυτόν της Μινωικής Κρήτης.
Σαντορίνη Ιστορία & Παραδόσεις
Γύρω στα 1.500 π.Χ. σημειώθηκε η τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου, με αποτέλεσμα το κεντρικό τμήμα του νησιού να καταποντιστεί, δημιουργώντας ένα τεράστιο υποθαλάσσιο κρατήρα που ονομάστηκε Καλντέρα.
Αυτό το γεγονός είχε ως επακόλουθο εκτός τον κατακερματισμό του νησιού και την αναχαίτιση της προόδου καθώς και της οικονομικής του ευημερίας.
Κατά τους Περσικούς πολέμους οι κάτοικοι της Σαντορίνης υποτάχθηκαν στους Πέρσες.
Στη συνέχεια, στους Βυζαντινούς χρόνους, το νησί συμπεριλήφθηκε στο «Θέμα του Αιγαίου» και το 1207 κατακτήθηκε από τους Ενετούς.
Μετά την τρομερή επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, το 1537 παραδόθηκε στους Τούρκους.
Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, πολλοί από τους κατοίκους του νησιού ασπάσθηκαν το καθολικό δόγμα, με αποτέλεσμα την ίδρυση πολλών καθολικών εκκλησιών.
Κατά την Ελληνική επανάσταση, η Σαντορίνη συμμετείχε ενεργά στον αγώνα υπέρ της απελευθέρωσης με τα πλοία της και το 1830 εντάχθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στο νησί είχαν ακμάσει πολύ η ναυτιλία, η οινοποϊία και η επεξεργασία ντομάτας.
Ο μεγάλος σεισμός του 1956 είχε ως αποτέλεσμα την ελάττωση του πληθυσμού του νησιού και κατά συνέπεια επήλθε και ο οικονομικός μαρασμός του.
Η οικονομική ανάκαμψη ήρθε μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’70, χάρη στον τουρισμό.
Σήμερα η Σαντορίνη, όπως είναι γνωστό, αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς με παγκόσμια λάμψη και ακτινοβολία.
Σαντορίνη Ιστορία & Παραδόσεις
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική των σπιτιών και των λοιπών κτισμάτων της Σαντορίνης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τα σπίτια χωρίζονται σε δύο τύπους: τα καπετανόσπιτα και τα υπόσκαφα.
Τα πρώτα είναι τα παλιά παραδοσιακά αρχοντικά οικήματα που ανήκαν στις εύπορες οικογένειες και στους καπεταναίους, όπως εξάλλου μαρτυρά και η ονομασία τους.
Βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Σαντορίνης όπως στη συνοικία του Σιδερά στην πάνω πλευρά της Οίας, στο Φραγκομαχαλά στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας και στη Μεσαριά.
Τα οικοδομήματα αυτά ήταν κατά την πλειοψηφία τους διώροφα, ψηλοτάβανα, ενώ στη δόμησή τους κυριαρχούσαν η κόκκινη, η μαύρη πέτρα, καθώς και η αυστηρή γεωμετρική λιτότητα.
Η διάταξη τους αποτελείτο συνήθως από το ισόγειο και τον επάνω όροφο.
Στο ισόγειο βρισκόταν η κουζίνα και πίσω από αυτήν σε σκιερό μέρος η κανάβα (όπου γινόταν το πάτημα των σταφυλιών, η περισυλλογή και η αποθήκευση του κρασιού), η στέρνα και ο φούρνος.
Στο ισόγειο επίσης ήταν και τα υπνοδωμάτια.
Στον επάνω όροφο βρισκόταν η πολυτελής σάλα με ακριβά έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, που έφερναν οι καπεταναίοι από τα ταξίδια τους από κάθε γωνιά της γης.
Δυστυχώς τα περισσότερα από τα καπετανόσπιτα αυτά καταστράφηκαν το 1956.
Αργότερα πολλά από αυτά τα πανέμορφα οικοδομήματα αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε εστιατόρια.
Σαντορίνη Αρχιτεκτονική
Τα υπόσκαφα, ο δεύτερος τύπος οικημάτων θεωρούνται το παραδοσιακό δείγμα αρχιτεκτονικής των σπιτιών της Σαντορίνης.
Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά οικοδομήματα του νησιού που αποτελούν τον πιο απλό τύπο κατοικίας.
Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά βρίσκεται κατά μήκος του φρυδιού της καλντέρας της Οίας και των Φηρών.
Το υπόσκαφο σπίτι χαρακτηρίζεται από ένα μακρόστενο χώρο με στενή πρόσοψη, λαξεμένο μέσα στο βράχο, με κύριο χαρακτηριστικό του τους χυτούς θόλους σε διάφορες μορφές.
Τα ντόπια ηφαιστειογενή υλικά αναμειγνυόμενα με ασβέστη δημιουργούσαν ένα πολύ ισχυρό κονίαμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θόλου χωρίς προσθήκη άλλων υλικών δυσεύρετων τότε στο νησί (όπως π.χ. ξύλο ή σίδερο) για στήριξη.
Τα τυπικά υπόσκαφα σπίτια χωρίζονταν σε δύο τμήματα.
Στο μπροστινό υπήρχε η σάλα και η κουζίνα και στο πίσω μέρος τα υπνοδωμάτια χωρισμένα μεταξύ τους με χτιστό τοίχο.
Στην πρόσοψη του σπιτιού βρισκόταν η κεντρική είσοδος πλαισιωμένη με παράθυρα εκατέρωθεν.
Σαντορίνη Ιστορία & Παραδόσεις
Τοπικές Εκδηλώσεις & Πανηγύρια
Δεκάδες εκδηλώσεις και λαμπρά θρησκευτικά πανηγύρια με έντονο τοπικό χαρακτήρα διοργανώνονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους στη Σαντορίνη.
Μεγάλο μουσικό φεστιβάλ γίνεται κάθε καλοκαίρι στα Φηρά.
Αν βρίσκεστε στη Σαντορίνη τον Αύγουστο αξίζει να παρευρεθείτε στα «Ηφαίστεια».
Πρόκειται για ένα μεγάλο φεστιβάλ με εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου με πυροτεχνήματα, συνοδεία πολιτιστικών εκδηλώσεων, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων και συναυλιών.
Ένα πραγματικά φαντασμαγορικό θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε!!!
Τα θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιούνται στις εκκλησίες και ξωκλήσια του νησιού με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Στα περισσότερα ακολουθεί μεγάλο τοπικό γλέντι και προσφέρεται φαγητό και κρασί.
Τα πιο γνωστά από αυτά είναι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στα Φηρά, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο στο Ακρωτήρι, του Αγίου Ιωάννου στις 29 Αυγούστου στην Περίσσα και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στις 24 Σεπτεμβρίου στο Καμάρι.
Επίσης το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Σαντορίνη.
Ο στολισμός του Επιταφίου ξεκινά από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
Ακολουθεί η Αποκαθήλωση, οπότε όλες ωοι καμπάνες σιωπούν και ηχούν μόνο τα σήμαντρα.
Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου σε κάθε χωριό.
Σαντορίνη Γάμοι
Τα τελευταία χρόνια η Σαντορίνη έχει καθιερωθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για την τέλεση γάμων.
Σε αυτό συμβάλλουν οι εξαίρετες καιρικές συνθήκες, η μοναδική άγρια ομορφιά της, το ειδυλλιακό σκηνικό του ηφαιστείου και το παγκοσμίως γνωστό και άκρως ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.
Σε ολόκληρο το νησί λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλά άτομα και αναλαμβάνουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια: από το στολισμό της νυφικής κάμαρας μέχρι το catering.
Λειτουργούν επίσης εταιρείες διοργάνωσης γάμων.