Σκύρος Ιστορία & Παραδόσεις

Σκύρος Ιστορία & Παραδόσεις

Σκύρος Ιστορία & Παραδόσεις

Ιστορία

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Σκύρος είχε κατοικηθεί από τη Νεολιθική εποχή.
Η μυθολογία αναφέρει ότι πρόκειται για τον τόπο που άφησε την τελευταία του πνοή και τάφηκε ο Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας.

Στο νησί αυτό επίσης, στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, έκρυψε η θεά Θέτις το γιό της Αχιλλέα, μεταμφιεσμένο σε κορίτσι, ανάμεσα στις κόρες του πρώτου, ώστε να μη συμμετάσχει στον Τρωικό Πόλεμο.


Ως πρώτοι κάτοικοι της Σκύρου αναφέρονται οι Κάρες, οι Πελασγοί και οι Δόλοπες, που ζούσαν από την πειρατεία και ίσως για το λόγο αυτό το νησί ονομαζόταν Δολοπία ή Πελασγία.

Αργότερα έγινε αποικία των Κρητών.

Στη συνέχεια, το 470 π.Χ., κατακτήθηκε από τους Αθηναίους με αρχηγό το στρατηγό Κίμωνα, ο οποίος εγκατέστησε στο νησί Αθηναίους κληρούχους.

Κατόπιν περιήλθε στους Μακεδόνες και μετά ξανά στους Αθηναίους.

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια, η Σκύρος περιέπεσε σε αφάνεια, εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας.

Ακολούθησε η περίοδος της Φραγκοκρατίας, οπότε το νησί κατέλαβαν οι Ενετοί.

Στη συνέχεια λεηλατήθηκε από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και τέλος υποδουλώθηκε από τους Τούρκους.

Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821, η Σκύρος συμμετείχε ενεργά στον αγώνα υπέρ της απελευθέρωσης, με θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των εχθρών και αποτέλεσε καταφύγιο για τους πρόσφυγες.

Απελευθερώθηκε το 1829 μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων.

Σκύρος Ιστορία & Παραδόσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις

Νησί με βαθιές ρίζες στο μύθο και την ιστορία, η Σκύρος διατηρεί μέχρι και σήμερα αναλλοίωτες τις πλούσιες παραδόσεις της.

Πολλές τοπικές εκδηλώσεις και θρησκευτικά πανηγύρια γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στο νησί.

Το Σκυριανό καρναβάλι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και τα αυθεντικότερα στον Ελλαδικό χώρο και έχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία.

Την Καθαρή Δευτέρα ζωντανεύει στη Σκύρο το έθιμο της «Τράτας».

Σκυριανός Γάμος

Στη Σκύρο οι γάμοι εξακολουθούν να τελούνται με τον πατροπαράδοτο τρόπο και τις τοπικές φορεσιές.
Οι οικογένειες των μελλονύμφων γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, προκειμένου να προσφέρουν τηγανίτες με μέλι σε πιάτο με καθαρό πανί.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι προσκαλεσμένοι πρέπει να επιστρέψουν το πιάτο άπλυτο.
Ακολουθεί η γαμήλια τελετή και στη συνέχεια μεγάλο γλέντι με μουσική από λαϊκά όργανα και χορούς.

Στα λαμπρά θρησκευτικά πανηγύρια, προσφέρεται πάντα φαγητό και συνήθως ντόπιο κατσίκι μαγειρεμένο σε μεγάλα καζάνια πάνω σε ξύλα που ανάβουν στην ύπαιθρο.

Σκύρος Ιστορία & Παραδόσεις

Τοπική Κουζίνα & Αγορές

Η Σκύρος φημίζεται για τη νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα της.
Κατά την παραμονή σας στο νησί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την περίφημη τυρόπιτα και τα «τεροπτάρια» με τραχανά και ρύζι.

Άλλα πολύ νόστιμα πιάτα της Σκυριανής κουζίνας είναι η «τερόπιτα» με μελιτζάνα και κολοκύθα, τα γιαπράκια (Σκυριανά ντολμαδάκια), η λαδόπιτα με ξινοτύρι, ο κρασάτος κόκορας και η φάβα με άνηθο.

Στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού σερβίρεται η διάσημη αστακομακαρονάδα και φυσικά ολόφρεσκο ψάρι και γευστικότατοι θαλασσινοί μεζέδες

Ολοκληρώστε το γεύμα σας με το παραδοσιακό Σκυριανό γλυκό τηγανίτες με μέλι ή κάποιο από τα περίφημα γλυκά του κουταλιού.

Προτού φύγετε από το νησί μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μοναδική Σκυριανή φέτα, ξινοτύρι, μυζήθρα και τραχανά.

Η Σκύρος έχει επίσης μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και την οικοτεχνία.
Μπορείτε να ψωνίσετε χειροποίητα κεραμικά, ξυλόγλυπτα διακοσμητικά, υφαντά, κεντήματα από καταστήματα που υπάρχουν σε ολόκληρο το νησί αλλά κυρίως στη Χώρα.

Δήμος Σκύρου

Αρχική Σελίδα