Φαράγγι Σαμαριάς

Φαράγγι Σαμαριάς

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΟΜΑΛΟΥ

Στην καρδιά του νομού Χανίων βρίσκεται το φημισμένο οροπέδιο του Ομαλού να περιστοιχίζεται από πανύψηλες βουνοκορφές.
Στο κέντρο του σχεδόν και σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Χανιά, θα συναντήσετε τον ομώνυμο μικρό οικισμό.

Ο δρόμος διασχίζει το οροπέδιο και μετά από 4 χιλιόμετρα καταλήγει στον αυχένα Ξυλόσκαλο, σε ύψος 1227 μέτρων που αποτελεί την είσοδο για το παγκοσμίου φήμης φαράγγι της Σαμαριάς.

Η θέα από το σημείο αυτό προς τη γύρω περιοχή είναι κάτι το συγκλονιστικό, ενώ λειτουργεί ξενώνας και ταβέρνα.

Φαράγγι Σαμαριάς

Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1962, με σκοπό να προστατευθεί η σπάνια πανίδα και χλωρίδα και κυρίως ο Κρητικός αίγαγρος (το γνωστό κρι κρι), ένα αγρίμι που ζει μόνο εδώ,
Επίσης βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μία από τις πλέον παρθένες και ωραιότερες φυσικές περιοχές της γηραιάς ηπείρου.

Η κάθοδος σε αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολη και διαρκεί περίπου 6 – 8 ώρες πεζοπορίας 14 χιλιομέτρων, ενώ το συνολικό μήκος του φθάνει τα 18 χιλιόμετρα.

Ο Ξυλόσκαλος είναι ένα στενό μονοπάτι με ξύλινο στηθαίο για την προστασία των επισκεπτών του δρυμού.
Κατηφορίζοντας θα αισθανθείτε να σας πλημμυρίζει δέος στη θέα των πανύψηλων βουνών γύρω σας σε συνδυασμό με την απέραντη χαράδρα μπροστά σας και στις αναρίθμητες αποχρώσεις του πράσινου.

Φαράγγι Σαμαριάς

Μετά από μισή ώρα πεζοπορία περίπου θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, μέσα σε μεγάλα κυπαρίσσια, δέντρα και πηγές. Τα πανύψηλα βουνά εξακολουθούν να σας περιβάλλουν και άλλα μικρότερα φαράγγια ενώνονται με το κεντρικό.

Στο μέσο περίπου της διαδρομής στο φαράγγι θα συναντήσετε το ακατοίκητο και ερημωμένο πλέον χωριό Σαμαριά.
Παλαιότερα κατοικείτο από ξυλοκόπους κυρίως, όμως μετά το 1962 που το φαράγγι ανακηρύχθηκε ως εθνικός δρυμός, όπως προαναφέρθηκε, το χωριό εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλα χωριά.
Στο ακατοίκητο αυτό χωριό θα συναντήσετε και το Βυζαντινό εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, όπου σώζονται πολλές αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες.

Οι παραδόσεις υποστηρίζουν ότι το φαράγγι οφείλει την ονομασία του στο εκκλησάκι αυτό.
Εξάλλου η ονομασία «Σαμαριά» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η παραφθορά του: Οσία Μαρία – Σιαμαριά – Σαμαριά.
Το ερημωμένο χωριουδάκι με την πηγή που διαθέτει προσφέρεται για ξεκούραση και φαγητό μετά την πεζοπορία.

Επίσης κατά την διάρκεια της διαδρομής στο φαράγγι υπάρχουν κουτιά πρώτων βοηθειών και πυροσβεστικές φωλιές.

Στη συνέχεια το τοπίο αλλάζει όψη.
Η χαράδρα στενεύει και πανύψηλοι τοίχοι βράχων έρχονται όλο και πιο κοντά.

Φτάνοντας στις Πόρτες, το στενότερο και πλέον πολυφωτογραφημένο σημείο του φαραγγιού, το θέαμα είναι κάτι το συναρπαστικό !
Οι δύο πλευρές του φαραγγιού πλησιάζουν η μία την άλλη τόσο πολύ, που νομίζει κανείς πως θα ενωθούν σχηματίζοντας μια στενή πόρτα πλάτους 3 μέτρων και ύψους 600 μέτρων!!!

Φαράγγι Σαμαριάς

Περνώντας το στενό αυτό πέρασμα στο βάθος θα αντικρύσετε την καταγάλανη θάλασσα.
Το μονοπάτι οδηγεί τώρα μέσα σε ένα ξερό χείμαρρο, πάνω σε στρογγυλές πέτρες.
Στη συνέχεια το φαράγγι πλαταίνει και καταλήγει σε ένα ακόμη έρημο πλέον χωριό, την Αγία Ρουμέλη.

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ

Μετά από ένα ακόμα χιλιόμετρο πεζοπορίας, θα φθάσετε στο νέο χωριό της Αγιάς Ρουμέλης.
Βρίσκεται χτισμένη ακριβώς στη θέση της αρχαίας πόλης Τάρρας.

Το χωριό είναι οδικώς αποκομμένο από την υπόλοιπη Κρήτη.
Συνδέεται μόνο μέσω θαλάσσης με πλοιάρια μέσω της Χώρας Σφακίων στα ανατολικά, Σούγιας και Παλαιόχωρας στα δυτικά από όπου υπάρχουν οδικές συνδέσεις με τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Φαράγγι Σαμαριάς

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η διάβαση του φαραγγιού αποτελεί μία ανεπανάληπτη και συγκλονιστική εμπειρία μέσα στη φύση και στην άγρια ομορφιά της που κανείς δεν πρέπει να χάσει!!!

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι μέσα στο δρυμό απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι, το άναμμα φωτιάς, η συλλογή βοτάνων και λουλουδιών και φυσικά η διανυκτέρευση.

Το χειμώνα το φαράγγι είναι αδιάβατο και το πέρασμα επιτρέπεται από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Προτείνουμε να ξεκινήσετε την είσοδό σας το φαράγγι από το Ξυλόσκαλο όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρωί.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο σας και στις δύο εισόδους φαραγγιού (Ξυλόσκαλο Ομαλού και Αγιά Ρουμέλη), αλλά και ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://samaria-tickets.necca.gov.gr/checkout
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που έχει εκδοθεί.

Φαράγγι Σαμαριάς

Η διάβαση πρέπει να γίνεται αργά και με πολλές στάσεις, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ενημερωτικών πινακίδων και των φυλάκων.
Το ντύσιμό σας θα πρέπει να είναι άνετο και τα παπούτσια σας κατάλληλα για πεζοπορία (αθλητικά ή άρβυλα), αφού πρόκειται για μία διαδρομή τουλάχιστον έξι ωρών.
Απαραίτητο είναι επίσης να έχετε προστασία για τον ήλιο (καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό), καθώς και φαγητό, καθότι δεν λειτουργούν καντίνες ή αναψυκτήρια μέσα στο φαράγγι.
Ο εφοδιασμός νερού δεν κρίνεται απαραίτητος αφού σε όλο το μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πηγές και ρυάκια με καθαρό, πόσιμο νερό.

Μετά το τέλος της μαγευτικής αυτής διαδρομής, επιβάλλεται να απολαύσετε ένα δροσερό μπάνιο στα βαθυγάλαζα πεντακάθαρα νερά του Λιβυκού πελάγους, στην υπέροχη παραλία της Αγιάς Ρουμέλης με τη χοντρή άμμο και τα μαύρα βότσαλα.
Κρίνεται επίσης απαραίτητο να έχετε ενημερωθεί σχετικά με τα δρομολόγια των πλοιαρίων από την Αγιά Ρουμέλη (το χωριό όπου βρίσκεται η έξοδος από το φαράγγι) με προορισμό τα Σφακιά.

Δήμος Σφακίων

Αρχική Σελίδα