Αγκίστρι Περιήγηση

Αγκίστρι Περιήγηση

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα βρίσκεται το καταπράσινο Αγκίστρι, το μικρότερο κατοικημένο από τα νησιά του Αργοσαρωνικού

Με έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί ιδανική πρόταση τόσο για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές για όλες τις ηλικίες.

Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή και τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Για τη διαμονή σας υπάρχουν δεκάδες προτάσεις τουριστικών καταλυμάτων όπως ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια και στούντιο.

Πολλές είναι επίσης οι επιλογές για εστίαση και διασκέδαση, όπως ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ψητοπωλεία, καφετέριες, μπαράκια, κλαμπ καθώς και θερινός κινηματογράφος.

Αγκίστρι Περιήγηση

Αγκίστρι

Το Αγκίστρι είναι ένα πολύ όμορφο νησί που κάθε χρόνο κατά τη θερινή κυρίως περίοδο προσελκύει πολλούς παραθεριστές.
Σε αυτό συντείνει όπως προαναφέρθηκε η κοντινή απόσταση από την πολύβουη πρωτεύουσα, η εύκολη πρόσβαση αλλά κυρίως οι φυσικές ομορφιές, οι μοναδικές παραλίες και οι τρεις γραφικοί οικισμοί του νησιού.
Κατάφυτοι λόφοι από πεύκα, σκίνα και κουκουναριές, πολλοί όρμοι και κολπίσκοι με πεντακάθαρα νερά όπου τα πεύκα σχεδόν «γλύφουν» τη θάλασσα είναι κάποια από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φυσική ομορφιά του νησιού.

Διάσπαρτες μικρές ακατοίκητες νησίδες βρίσκονται γύρω από το Αγκίστρι που κοσμούνται από γραφικά ξωκλήσια.
Στα βορειοανατολικά του βρίσκεται η Μετώπη με το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στα νοτιοδυτικά η Δορούσα με κόσμημά της το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και στα βορειοδυτικά αυτής η νησίδα Κύρα.

Αγκίστρι Οικισμοί

Το Αγκίστρι αποτελείται από τρεις γραφικούς οικισμούς: τη Σκάλα το κυρίως λιμάνι, το Μεγαλοχώρι την πρωτεύουσα και τα Λιμενάρια.

Το λιμάνι και η πρωτεύουσα θεωρούνται οι πλέον δημοφιλείς οικισμοί του νησιού και σε αυτούς παρατηρείται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση κατά την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο.

Η Σκάλα αποτελεί το κύριο λιμάνι και συνεχώς σφύζει από ζωή.
Σήμα κατατεθέν η όμορφη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με το χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο.

Στην άρτια οργανωμένη και ασφαλή με ρηχά καθαρά νερά παραλία της, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι, συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος.
Στην περιοχή λειτουργούν δεκάδες καταστήματα εστίασης και διασκέδασης καθώς και μεγάλος αριθμός καταλυμάτων διαμονής.

Όμορφος παραδοσιακός οικισμός είναι το Μεγαλοχώρι ή Μύλος η δεύτερη ονομασία του, που οφείλεται στον ανεμόμυλο που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού.
Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Σκάλας.
Χαρακτηρίζεται από γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, ολόλευκα περιποιημένα σπίτια με πεζούλες, ενώ στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Διαθέτει επίσης και φυσικό λιμάνι όπου αράζουν τα ιπτάμενα δελφίνια που έρχονται από τον Πειραιά καθώς και μαρίνα ελλιμενισμού.

Αγκίστρι Περιήγηση

Το Μετόχι βρίσκεται μεταξύ Σκάλας και Μεγαλοχωρίου.
Θεωρείται ένα από τα πιο δροσερά σημεία του Αγκιστρίου προσφέροντας μοναδική θέα προς ένα πευκόφυτο δάσος και προς τη θάλασσα.

Κοσμείται από το γραφικό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο τοπικό πανηγύρι.

Σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα θα συναντήσετε τα Λιμενάρια ένα γραφικό καταπράσινο οικισμό με πέτρινα σπίτια και την εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Επίσης στο Πολέμι δεσπόζει η παλιά εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Αγκίστρι Παραλίες

Σε μία περιοχή χτισμένη αμφιθεατρικά, με μοναδική θέα προς το Σαρωνικό και στην κυριολεξία πνιγμένη στο πεύκο, πάνω από το λιμάνι αριστερά βρίσκεται η βραχώδης παραλία Σκληρή.

Η περιοχή θεωρείται νεόδμητη ζώνη όπου έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια σύγχρονα καταλύματα διαμονής.

Άλλες πανέμορφες παραλίες στο Αγκίστρι είναι η Χαλικιάδα, η Δραγωνέρα, η Μαρέζα και η απομακρυσμένη, εξωτική Απόνησος.
Η πρώτη χαρακτηρίζεται από χοντρό βότσαλο και πεντακάθαρη θάλασσα αλλά έχει αρκετά δύσκολη πρόσβαση που γίνεται μόνο με τα πόδια.
Μαγευτική ακτή είναι η αμμώδης Δραγωνέρα με ρηχά πεντακάθαρα νερά σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με πεύκα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα.

Η βραχώδης παραλία της Μαρέζας χαρακτηρίζεται από βαθιά κρυστάλλινα νερά και βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τα Λιμενάρια.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Αγκίστρι ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και αναφερόταν με την ονομασία Κεκρυφάλεια που σημαίνει στολισμένη κεφαλή.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές είχε κατοικηθεί κατά την Πρωτοελλαδική μέχρι και την Ελληνιστική περίοδο.

Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλοχωρίου μαρτυρούν ότι το νησί είχε κατοικηθεί από τον 5ο π.Χ. αιώνα περίπου.
.
Στα τέλη του 17ου αιώνα σχεδόν εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών.

Το 1821 το Αγκίστρι κατοικήθηκε ξανά από μικρό αριθμό κατοίκων.

Το 1835 δημιουργήθηκε η πρώτη Κοινότητα Αγκιστρίου με το Βασιλικό Διάταγμα, η οποία διατηρήθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.
Στη συνέχεια ιδρύθηκε ο Δήμος Αγκιστρίου, την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Αρχική Σελίδα

Δήμος Αγκιστρίου