Άγιος Ευστράτιος Περιήγηση – Ιστορία
Αν στις διακοπές σας αποζητάτε χαλάρωση και ξεκούραση μακριά από τα κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα, στα νοτιοδυτικά της Λήμνου και σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από αυτή βρίσκεται ο Άγιος Ευστράτιος.
Πρόκειται για έναν επίγειο γαλάζιο παράδεισο, ένα γραφικό μικρό νησάκι με πολλές φυσικές ομορφιές που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.
Θα φθάσετε ακτοπλοϊκά από τη Λήμνο, το Λαύριο, τη Λέσβο ή και την Καβάλα.
Το έδαφός του χαρακτηρίζεται ηφαιστειογενές με λίγο πράσινο αλλά διαθέτει πλούσιο υπέδαφος.
Άγιος Ευστράτιος Περιήγηση – Ιστορία
Μοναδικός οικισμός και λιμάνι του νησιού είναι ο Άη Στράτης.
Ο σύγχρονος οικισμός βρίσκεται χτισμένος σε μία κοιλάδα (όπου παλαιότερα είχαν οι κάτοικοι τα περιβόλια τους) ο οποίος οικοδομήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968.
Ο παλιός ήταν χτισμένος στην πλαγιά του λόφου και ατένιζε το λιμάνι.
Εξαίρετα κτίσματα μοναδικής αρχιτεκτονικής καταστράφηκαν ολοσχερώς από το σεισμ,ό με εξαίρεση τη Μαράσλειο Σχολή και ακόμη περίπου 20 σπίτια τα οποία ευτυχώς διασώθηκαν.
Σημαντικά αξιοθέατα στο νησί αποτελούν το Μουσείο Δημοκρατίας και τη Μαράσλειο Σχολή τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε.
Άγιος Ευστράτιος Παραλίες
Οι ακτές είναι όλες πανέμορφες και πεντακάθαρες οι οποίες εκτός από κολύμπι προσφέρονται και για υποβρύχιο ψάρεμα.
Οι πιο όμορφες και στην κυριολεξία παρθένες και απάτητες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Μαγευτική, αμμουδερή και με πεντακάθαρα νερά είναι η ομώνυμη παραλία του χωριού.
Υπέροχες είναι επίσης αυτές του Αγίου Αντωνίου με άμμο και βότσαλο, του Αγίου Δημητρίου που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο χάρη στην εύκολη πρόσβαση, η Φτελιά, του Φράγκου και η Τρυπητή στα νότια.
Σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από τον οικισμό εκτείνεται το Αλωνίτσι η μεγαλύτερη ακτή του νησιού η οποία χαρακτηρίζεται από άμμο και ρηχά καθαρά νερά.
Γύρω από τον Άγιο Ευστράτιο βρίσκονται διάσπαρτα μικρά ακατοίκητα νησάκια και βραχονησίδες (Βέλια, Άγιοι Απόστολοι και Δασκαλιό)
Στο νησί λειτουργούν μικρές πανσιόν και περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Θα βρείτε επίσης πολλά καφέ, πρατήριο βενζίνης, αγροτικό ιατρείο, ΕΛΤΑ και γραφείο ενοικίασης μοτοποδηλάτων.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το νησί του Αγίου Ευστρατίου ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία Αλόννησος, που προκύπτει από τις λέξεις Άλς (θάλασσα) και νήσος.
Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον μοναχό Όσιο Ευστράτιο με καταγωγή από τη Βιτζανή της Βιθυνίας , ο οποίος έζησε εξόριστος, ασκήτευσε και πέθανε στο νησί.
Κατά το μεσαίωνα ο Άγιος Ευστράτιος υπέστη πολλές πειρατικές επιδρομές με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του.
Κατοικήθηκε ξανά περίπου το 1540 οπότε επιτεύχθηκε ειρήνη μεταξύ Βενετών – Τούρκων με αποτέλεσμα τα νησιά του Αιγαίου να έρθουν στα χέρια των τελευταίων.
Κατά την Τουρκοκρατία ο Άγιος Ευστράτιος υπαγόταν στο Βιλαέτι του Αρχιπελάγους.
Η Ελληνική κυριότητα του νησιού αναγνωρίστηκε στις 31 Ιανουαρίου 1914 από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Μετά την απελευθέρωση ο Άγιος Ευστράτιος απαριθμούσε πληθυσμό λιγότερο από 1000 κατοίκους, ο οποίος μειώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις υπερπόντιες μεταναστεύσεις αλλά κυρίως μετά τον ισχυρό σεισμό του 1968 που έπληξε το νησί
Κατά τον 20ο αιώνα και σε περιόδους πολιτικής κρίσης, ο Άγιος Ευστράτιος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας.